Samotná výroba boilies se skládá z několika kroků. Když už máme vybrané suroviny, nastává fáze zpracování.
Smíchání surovin
Sypké suroviny jdou promísit celkem snadno, stačí promíchat ručně, jelikož suroviny dost práší bez tekuté složky.
Tekuté suroviny nejlépe smícháme v mixéru, popřípadě v kbelíku tyčovým mixérem. Záleží, co použijeme za tekuté složky, ale obyčejný tyčový mixér se mi osvědčil nejlíp.
Hnětení těsta
Při smíchání suchých a tekutých složek je důležité těsto správně uhníst. Při množství do 2kg si poradíme i ručně, byť je to celkem makačka, jakmile se vše dobře promísí.
Do 5kg se dá použít výkonná vrtačka, nebo přímo míchadlo na maltu a lepidlo s nástavcem určeným k tomu samému. Pokud máte doma nějakou slabou hobby vrtačku, je lepší to nezkoušet, těsto bývá dost tuhé a levnější stroje by to mohly za doprovodu kouřového efektu vzdát. Každopádně se dá těsto rozdělit na etapy a nedělat hned celou várku naráz.
Další kapitolou jsou hnětací roboti. Od desítky let starých poctivých kuchyňských strojů, které se dají koupit za rozumné peníze, po ty moderní kuchyňské, u kterých je kvalita mezi výrobci dost rozdílná. Každopádně běžný kuchyňský robot nezvládne větší množství těsta a ve fázi kdy těsto začne být opravdu tuhé mají i ty dražší kousky docela problém. Také záleží na použitém nástroji, na velmi tuhé těsta se používají hnětací háky, popřípadě spirály.
Nejlepší volbou jsou potom profesionální hnětací stroje, které zvládají běžně na jeden zátah 5 až 20 a možná i víc kilogramů těsta. Sehnat se dají různé velikosti a výkony od pár tisíc korun až po nové stroje za desítky tisíc. Pokud to s výrobou myslíte vážně, máte na to prostor a nejlépe 400V zásuvku, ale nechcete investovat šílené částky do výroby která pokryje spotřebu vaši a pár vašich přátel, chce to sledovat pravidelně bazar. Občas se objeví zajímavé stroje za ceny pod deset tisíc korun. Občas tyto stoje vyřazují různé gastro provozy, školní jídelny, výrobci pečiva apod. Udělejte si průzkum, co vše bazar nabízí, co by jste od stroje chtěli, kolik je váš smysluplný finanční limit a vyčkávejte. Hodí se mít po ruce auto s tažným zařízením a vozík, aby jste mohli pro stroj hned vyrazit, ty za doubrou cenu na vás nebudou čekat měsíc. Pokud máte vyrazit na dlouhou cestu a nejste si strojem jistí, vezměte si sebou pytel sypké směsi na boilies (krmiva Hulín, krmiva Konárovice, vlastní směs), kanystřík tekuté složky a před koupí stroje si domluvte test. Pokud stroj z nějakého důvodu těsto neutáhne, tak si dáte menší brigádu s jeho umytím a můžete vyrazit zpět k domovu. Pokud to zvládne, můžete si plácnout a nakládat. Kdo by nechtěl uhníst třeba 10kg těsta během 5 minut.
Vytlačování hada
Asi nejdůležitější část výroby a největší úspora času, pokud tento krok zvládnete efektivně. Pokud hodláte do výroby investovat pár tisíc korun, do této fáze byste je měli investovat nejdříve.
Válečky lze válet ručně, nejlepším pomocníkem je deska na nožkách, které pod deskou vytvoří mezeru potřebnou pro správný průměr hada. Potom jenom vložíme váleček testa pod desku a šouláme po stole tak dlouho, dokud se nožky nedotknou stolu.
Prvním malým lepšením je ruční vytlačovací pistole a plastová špička seříznutá na správný průměr. Je to fyzicky trochu náročné, pistole nepojme velké množství těsta a během ručního vytlačování nemá had konzistentní průměr. Lepší jsou pro tuto metodu trochu měkčí těsta, každopádně u této metody nejspíš nevydržíte dlouho.
Vzduchové výtlačné pistole. Najdete jich na internetu spoustu, od velikostí pro 1-2kg těsta až po pořádné děla. Pistole je napojena na kompresor, uvnitř pistole je vzduchový píst, za kterým roste tlak vzduchu a tlačí píst proti těstu. Určitě je lepší celonerezové provedení. Nevýhodou je pomalejší vytlačování a nutnost kompresoru. Na druhou stranu není pořizovací cena nijak závratná a seženete je jak u nás tak v zahraničí.
Elektromotor s převodovkou a trapézovým šroubem. Buď koupíte hotové řešení, nebo zkusíte domácí výrobu. Elektromotor (nejlépe na 400V) přes převodovku posouvá trapézový šroub na jehož konci je píst, který se zasouvá do výtlačného děla, dobře uloženého v nějaké kolíbce, tlačí proti těstu a těsto vyjíždí ven v podobě hada ze správně zaříznuté špičky. Dělo je vhodné doplnit frekvenčním měničem pro regulaci otáček motoru, přepínačem vpřed-vypnuto-zpět a koncovými stupni, jelikož při výrobě hadů nechcete neustále dohlížet, jestli už píst nedojel na konec děla a elektromotor vám neohýbá tyč, která se už nemá kam posouvat. Velmi tuhé těsta ve velkém válci nemusí příliš tenká tyč utlačit a může dojít k jejím ohnutí, místo vytlačení. Pokud nejste opravdu zkušený kutil domácí, je lepší toto řešení koupit již hotové. Děla zvládají většinou kolem 10kg těsta na jedno naplnění.
Mlýnek na maso nebo jiný šnekový podavač s násypkou (zásobníkem) na těsto, je docela oblíbené řešení, celkem levné na sestavení. Může být na ruční pohon, pohon vrtačkou nebo elektromotorem. Nemám s touto variantou osobní zkušenost, ale myslím, že na to jak je jednoduchá, tak je velmi funkční. Kapacita výroby je omezena jen tím, jak rychle zvládáte vy nebo váš asistent dodávat těsto do mlýnku.
Extruder je asi nejlepší volbou, ale zároveň cenově se vyplatí už jen velkým provozům. Jedná se o šneka s velkou násypkou na těsto, kde několik lopatek stlačuje těsto dolů ke šneku, který tlačí těsto ke špičce, podobně jako mlýnek na maso. Většina těchto řešení má už více motorů, nebo nějaký rozvod pro pohon lopatek i šneku.
Válečková lišta na ústí zaříznuté špičky na konci děla vám pomůže s udržením stejného průměru hada. Pokud hadovi pomáháme ručně se posouvat, může mít nekonzistentní průměr, taky je třeba myslet na to, že pokud hada uřízneme a vkládáme ho třeba bokem do bedny, začátek dalšího hada může mít větší průměr, jelikož ho nikdo rukou nepusunuje hned od začátku. Toto dokáže eliminovat právě válečková lišta. Dají se najít na internetu.
Elektrická stříhací lišta je nejlepší řešení, pokud máme už vyšší rychlosti vytlačování hada a nejlépe, pokud máme elektrický roller. Lišta s čidlem automaticky uřízne hada a vhodí ho do stroje. Lišty najdete s pohonem na stlačený vzduch, nebo na elektrický pohon pomocí lineárních solenoidů. Dají se koupit i hotové řešení.
Rolování kuliček
Ruční šoulání je asi nejobyčejnější variantou, každopádně mezi kuličkama budou velké rozdíly a tvar nebude nijak přesný. Udělat takto i 1kg těsta je docela zdlouhavá a namáhavá procedura.
Ruční rollball je skvělý pomocník za pár korun, který ale vyžaduje správný průměr hada. Rovnou kupte větší variantu (šířka 45cm+), ale stačí i ten nejlevnější. Bez problémů na něm ukoulíte dva hady naráz a několik kilogramů těsta zpracujete během pár hodin. Vyzkoušel jsem i nejdražší variantu rollballu od firmy Gardner, no jelikož se spodní díl rollballu skládá z 3 částí a vrchní ze dvou částí, není práce s ním zrovna snadná, nejlepší je přišrubovat ho k rovné desce. Průměr hada je do něj rovněž menší než do nejlevnější varianty a ukoulet v něm dva nebo tři hady naráz málokdy dopadne dobře. Rollball z jednoho kusu je nejlepší volbou.
Elektrický roller je nejlepší variantou, ale zároveň nejdražší. Existuje nespočet variant a provedení, ať už profesionální stroje, tak různé domácí varianty. Rozdílný bývá pohon, materiál, typ a velikost. Pohony jsou buď ruční, vrtačkou, elektromotorem buď na stejnosměrný nebo střídavý proud s různými výkony. U materiálu se nejčastěji setkáte s Polyamidem PA6. Objevují se i varianty z různých materiálů z 3D tiskáren. Existuje několik typů rollerů, často je k vidění varianta s dvěma souběžně se točícími válci s různými otáčkami. U této varianty se setkáte s názory, že had se mezi válci vrtí moc dlouho, než propadnou hotové kuličky, nebo že boilies nemá hezký tvar, jelikož se těsto setká s tvarem kruhu jen v jednom bodě. Také jsem našel názor, že takto se dají dobře zpracovat jen dobře pojivé plastelínovité těsta. Dalším běžným typem je jeden válec a kolíbka s drážkama. Mělo by se jednat o nejspolehlivější řešení, každopádně vyrobit válec není až taková věda pro běžného soustružníka, kolébka s drážkama už je na výrobu složitější. Záleží také na průměru válce a velikosti celého rolleru, jelikož s větším válcem a kolíbkou urazí těsto v rolleru delší vzdálenost a lépe se ukoulí. Všechny typy rollerů můžou mít různou velikost, záleží na našich možnostech, jak co se týče prostoru, tak financích a rychlostí dodávání těsta do rolleru.
Vaření
Boilies se vaří buď ve vodě, nebo v páře. Ve vodě se uvaří rychleji, nicméně můžou ztrácet část esencí. Vaření v páře není o moc složitější, netrvá o moc déle a boilies si zachová více vůně a chuti. Úspěšně k vaření používám zavařovací hrnec, do něj dám po domácku dělaný stojan, aby košíky s boilies byly nad hladinou vody. Košíky na boilies pro vaření mám taky po domácku svařené, boky a spodní část jsou z pletiva, které jsem ještě vyložil jemným nerezovým pletivem, používaným do sítěk do oken, aby se hrubé pletivo neobtiskávalo do kuliček během vaření. Další možností je klasický hrnec s pařákem na knedlíky a plotna, zabíjačkový kotel nebo postavit vlastní velký nerezový pařák vyloženě na boilies.
Sušení
Tady stačí nějaký pevný rám, buď kovový, nebo dřevěný, s napnutou prodyšnou látkou, síťovinou, pletivem, nejlépe s nožkama, aby se jednotlivé plata daly na sebe vrstvit, nebo si postavit regál, do kterého naše sušící plata můžeme zasouvat. Sušení neuspěchávat, aby nám boilies neplesnivělo, nesušit na slunci, boilies může začít praskat a pozor na hmyz, nechcete mít vaše výrobky plné larev.
Výrobci vybavení k výrobě boilies:
https://www.boiliesmachine.eu/ - Český výrobce strojů na výrobu boilies, osvědčený princip strojů, poctivá práce, vyladěný design, nabízí extrudery, děla, rollery, podavače, skvělá domluva, na webu najdete užitečné informace a ceny nabízených strojů, pokud to s výrobou myslíte vážně, určitě mrkněte
http://www.rollycarp.it/ - Italský výrobce strojů na výrobu boilies, docela široká nabídka, hezky zpracované stroje, malinko jim chybí tuhost, na youtube lze dohledat video o vyztužení zadní části těchto rollerů a mně osobně chybí pohon silnějšími motory, ale majitelé se shodují, že výkon je dostatečný
https://www.rockworld.pl/ - stroje Polské výroby, široká nabídka, něco od nich najdete i na youtube